Mens
Visa som text
RFSU informerar om mens
Mens är en blödning som kommer ur slidan ungefär en gång i månaden och innebär att man är könsmogen. Den första mensen kommer när man kommer in i puberteten, vanligaste åldern är 12-14 men man kan också få mens när man är 9 eller 16 år. Om man inte fått mens när man är 16-17 år ska man gå till en läkare.
Mensen består av blod, obefruktat ägg och slemhinna från livmodern. Efter mensen byggs en ny slemhinna upp.
En mens pågår vanligtvis mellan 3-7 dagar och har olika färg. I början av mensen är den ofta lite ljusare röd och i slutet lite mörkare röd eller brun.
Mensen kan också innehålla klumpar. Att den varierar i färg och konsistens är precis som det ska vara. Det känns ofta som mycket mer, men under mensen blöder man vanligtvis 20-80 ml.
Mensskydd används för att skydda kläderna från blodet. Trosskydd, bindor och tamponger kan man exempelvis köpa i mataffärer, kiosker eller på apotek. Det finns också ett mensskydd som man kan använda flera gånger. Det heter menskopp och kan köpas på apotek eller via internet.
Menscykeln kallas den period som räknas från mensens första dag tills du får din mens igen. Menscykelns längd varierar, men är vanligtvis runt 28 dagar lång.
Ungefär mitt i menscykeln har man ägglossning. Det är när ägget lossnar från äggstockarna och vandrar genom äggledarna ned mot slidan för att sedan komma ut med mensen.
Dagarna runt ägglossning kan ägget bli befruktat av spermier. Om ett befruktat ägg fastnar i livmoderns slemhinna stöts den inte ut och man får därför ingen mensblödning.
Om man inte får mens som vanligt och har haft samlag utan preventivmedel kan det betyda att man blivit gravid. En utebliven mens kan också bero på andra saker.
Om en mens uteblir en längre tid kan man gå till en barnmorskemottagning eller kvinnoklinik för att undersöka varför.
Under mensen drar livmodern ihop sig. Det kan göra lite ont och kallas mensvärk.
Om man har mycket ont vid mens, kan det bero på att man har någon sjukdom, exempelvis endometrios. Endometrios är vanligt och något som ungefär var tionde kvinna har.
Om man har mycket ont vid mens, eller blöder så mycket att man känner sig orkeslös så kan man gå till en vårdcentral för att få hjälp och eventuellt göra en undersökning.
Det finns tabletter som gör att man blöder mindre.
Det är inte farligt att ha sex under mensen.
Mensen är olika hos olika personer, och kan variera från gång till gång. Om något känns annorlunda kan du vända dig till en vårdcentral eller barnmorskemottagning.
Om filmen
Mens är en blödning från slidan som flickor och kvinnor får varje månad. I filmen får du veta vad mens är, vilka mensskydd du kan använda och vad du kan göra om du har ont när du har mens. Du får också information om vilken tid i månaden du kan bli gravid.
Frågor att fundera på efter filmen
- Finns det något i filmen som du tycker är extra viktigt att lära sig?
- Att ha mens betyder att kroppen fungerar som den ska. Mens är inte orent eller en sjukdom. Hur pratar vi om mens i samhället? Känns det lätt eller svårt att prata om mens? Vad gör det lättare eller svårare?
- Vad önskar du att personer i din närhet visste om mens?
Vill du prata om filmen?
Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.
Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.