Puberteten
Visa som text
RFSU informerar om puberteten
I puberteten utvecklas kroppen särskilt mycket. Det styrs av hormoner och de flesta kommer i puberteten när de är 10-14 år. Förändringarna sker olika snabbt och hela puberteten tar ungefär 4-6 år.
I puberteten växer man ofta fort och rösten blir mörkare. Bröstkörtlarna svullnar och kan ömma. På en tjejkropp växer det extra mycket fettvävnad. Det är vanligt att brösten blir olika stora och växer olika fort. Hår börjar växa under armarna och runt könet. Man kan också få hår på bröstet, ryggen, rumpan och ansiktet. En del får mycket hår, andra lite eller nästan ingenting. Under puberteten blir huden ofta fetare och det är vanligt att man får finnar.
I puberteten blir könet ofta mörkare i färgen. Det är vanligt att få ofarliga prickar och knottror på penis. Penisen och pungen blir större. Blygdläpparna blir större och lukten i slidan förändras vilket är precis som det ska. Mellan blygdläpparna och under förhuden bildas ett fett som kallas smegma. Om man inte tvättar bort det kan det börja lukta illa. Mellan blygdläpparna och under förhuden ska man tvätta med oparfymerad olja och ljummet vatten. På penis, pung och utanpå vulvan går det bra att tvätta med en mild tvål.
Under puberteten börjar kroppen tillverka ägg eller spermier, det kallas för att man blir könsmogen och det betyder att man kan bli gravid eller göra någon gravid. Man märker att man är könsmogen när man får mens eller utlösning. Den första utlösningen kan komma på natten när man sover. När man har mens kan en del få ont i magen, må illa och känna sig nedstämda. Medan andra inte har några besvär.
Hormoner, starka känslor och förändringar i livet påverkar humöret. Många börjar också tänka mer på sex eller längtar efter att bli tillsammans med någon. För de allra flesta känns puberteten både spännande och jobbig på samma gång.
Onanera är något de flesta gör för att det är skönt. Inget förändras och ingen kan se på kroppen att man har onanerat. Att ha sex med sig själv är ett bra sätt att lära känna sin kropp.
När kroppen utvecklas kan det också bli tydligare om ens kropp inte stämmer överens med hur man känner sig. Det kan kännas ensamt och göra puberteten extra jobbig. Man kan till exempel utveckla en tjejkropp men tydligt känna att man är en kille, eller tvärtom. En del känner sig som varken tjej eller kille, eller ibland både och. Alla ska ha rätt att vara den man är.
Det kan vara skönt att prata med någon om sina tankar och känslor. Eller om man har frågor om sex, kondomer eller andra preventivmedel. Du som är ung kan kontakta en ungdomsmottagning, skolkurator eller skolsköterska. De som arbetar där har tystnadsplikt, det betyder att de inte kommer berätta att du har varit där eller vad ni har pratat om. Du som är vårdnadshavare och vill vara ett bättre stöd kan också vända dig dit.
Kunskap gör det lättare att förstå puberteten.
Om filmen
I puberteten utvecklas kroppen från barn till vuxen. Man får till exempel hår runt könet och kan börja tänka mer på sex. Flickor får sin första mens och pojkar sin första utlösning. Det betyder att man kan bli gravid eller göra någon gravid. I den här filmen får du veta hur kroppen och känslorna förändras under puberteten och vart du kan vända dig om du har frågor eller funderingar.
Frågor att fundera på efter filmen
- Lär du dig något nytt när du tittar på filmen?
- Många upptäcker sin lust och onani i puberteten. Vissa har fått lära sig att onani är farligt eller dåligt. Det stämmer inte. Vilka positiva saker finns det med onani?
- Att vara i puberteten kan väcka många olika känslor. Vilka känslor kan det vara? Hur kan man stötta en person som tycker att puberteten är jobbig? Hur kan man stötta en person som känner att kroppen ändras på ett sätt som inte passar med det kön man känner sig som?
Vill du prata om filmen?
Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.
Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.