![Thumbnail](/globalassets/my-body/bilder/thumbnail/th_male-genitals.jpg)
Kvinnans kön
Visa som text
RFSU informerar om flickans och kvinnans kön
Könet, dvs vulva och vagina, ser olika ut på alla. Vulvan är de yttre delarna av könet och består av yttre och inre blygdläppar, klitoris ollon och förhud, urinrörsöppning och slidöppning. Vaginan är de inre delarna av könet och består av en knapp tio centimeter lång kanal, klitoris inre delar och livmodertappen.
Tabun om vulvan och vaginan gör att många inte har fått kunskap om sitt kön. Men samtal och kunskap kan hjälpa till att förändra det.
När man är barn är det oftast dom yttre blygdläpparna som syns mest och täcker de inre. När man växer och kommer in i puberteten så förändras könets utseende. Man får till exempel hår på könet, blygdläpparna växer och får en mörkare färg än tidigare. De inre blygdläpparna ligger mot varandra och skyddar klitoris ollon, slidöppningen och urinrörsöppningen. Oftast är de skrynkliga när man inte är upphetsad. I blygdläpparna finns många nervändar som gör dom känsliga för beröring.
Onani, som betyder att ha sex med sig själv, innebär att du smeker ditt kön eller andra delar på kroppen. De allra flesta onanerar och gör det för att njuta. Att onanera är inte farligt utan hjälper dig att lära känna din kropp och vad du tycker känns skönt.
När man blir upphetsad svullnar könet. Klitoris blir större och den styvnar, får stånd, precis som penis. Nedanför klitoris ollon sitter urinrörets öppning och slidöppningen. Vid upphetsning förlängs och vidgas slidan. Den blir även våtare.
Slidan behöver alltid vara fuktig, precis som insidan av munnen. Många tror att det finns en hinna som täcker slidöppningen men så är det inte. I så fall skulle mensblod och flytningar inte kunna rinna ut. Flytningar är den vätska som finns naturligt i slidan och som rengör och håller den skyddad mot infektioner. Flytningar har man hela tiden och de varierar i färg och mängd. När man tvättar sig är det bästa att bara tvätta de yttre delarna av könet med ljummet vatten eller en olja utan parfym.
Hos vissa flickor eller kvinnor har könet förändrats genom ett ingrepp. Könet kan till exempel vara ihopsytt. Då är det svårt för flytningar, mens och urin att komma ut som det ska. Vilket kan orsaka smärta. Man kan få hjälp av vården med att öppna slidöppningen igen. Om man blivit könsstympad eller omskuren, som det också kallas, har de inre och ibland även de yttre blygdläpparna tagits bort. Då kan hela eller delar av klitoris ollon eller förhud tagits bort. Många kan ändå uppleva njutning eftersom den största delen av klitoris sitter inne i kroppen och är hela 10 cm lång. Att genomföra en könsstympning av flickors och kvinnors kön är olagligt i Sverige och i många andra länder.
När man blir äldre förändras könet och då är det oftast de inre blygdläpparna som syns mest. Ungefär när man är 50 år hamnar de flesta i klimakteriet. Det innebär att mensen till en början blir oregelbunden och sen slutar man få mens. Man kan också uppleva att slemhinnorna i slidan blir torrare och lite ömtåliga.
Om du känner oro eller har funderingar kring ditt kön kan du prata med en barnmorska eller läkare. Om du är ung kan du också vända dig till din skolsköterska eller en ungdomsmottagning. Alla ser olika ut och könet fortsätter att förändras genom hela livet.
Om filmen
I filmen om kvinnans kön får du veta hur vulvan och vaginan ser ut och fungerar. Du får också lära dig vad som händer med underlivet när du blir upphetsad, vad kvinnlig könsstympning eller omskärelse innebär och hur könet förändras genom livet.
Frågor att fundera på efter filmen
- Innehåller filmen något som du inte redan visste? Varför är det bra att ha kunskap om könsorganen?
- Vilka ord finns det för flickors och kvinnors kön på ditt språk? Passar de olika orden i olika situationer? Vilket eller vilka ord använder du?
- Vissa skäms eller oroar sig över hur vulvan ser ut, luktar eller smakar. Det kan göra det svårare att njuta av sex. Vad kan man göra för att sluta känna så?
Vill du prata om filmen?
Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.
Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.