Kropp, hälsa och sexualitet på olika språk

Könssjukdomar

Visa som text

RFSU informerar om könssjukdomar

Könssjukdomar, som också kallas för STI, kan man få om man har oskyddat sex med någon som har en könssjukdom. De kan överföras via slemhinnor och kroppsvätskor som finns i könsorganen, munnen och analen. 

Kondom under hela samlaget ger ett mycket bra skydd mot könssjukdomar. Har du haft samlag utan kondom är det viktigt att testa sig så att man kan få behandling och minska risken att föra en sjukdom vidare. 

För de flesta könssjukdomar är det gratis att testa sig, få rådgivning och behandling. Det gäller för alla som befinner sig i Sverige, oavsett om man är svensk medborgare eller inte. Om man testar sig och har en könssjukdom påverkar inte det möjligheterna att få uppehållstillstånd.

Det finns många olika könssjukdomar som kan överföras vid oskyddat sex. Några är klamydia, gonorré, syfilis, herpes, kondylom, hiv och hepatit B. Klamydia, gonorré och syfilis är bakterier och kan botas med antibiotika. Herpes, kondylom, hiv och hepatit B är virus och kan behandlas med virushämmande läkemedel. 

Olika könssjukdomar kan ge olika besvär och några vanliga besvär är klåda, illaluktande flytningar, sveda i urinröret, sår och värk. Det är även vanligt att man kan ha en könssjukdom utan att ha besvär. Om du haft samlag utan kondom, ska du testa dig, och det är viktigt att proven tas på de ställen på kroppen där du har haft sex. Det kan du göra genom prov i munnen, slidan, analen, ett urinprov eller genom ett blodprov. 

En vanlig könssjukdom är klamydia. Ofta ger klamydia inga besvär, så man kan ha klamydia utan att veta om det. Men om man inte behandlar klamydia kan det bli svårare att bli gravid. Det är också lättare att få andra könssjukdomar om man har klamydia, som till exempel hiv.

Hiv kan överföras genom vaginala eller anala samlag utan kondom eller via sperma i munnen. Hiv, och även hepatit kan också överföras om man delar spruta med någon. Om man inte får mediciner mot hiv får kroppen svårt att stå emot andra sjukdomar. Det är det som brukar kallas aids och är dödligt om man inte får behandling. Idag finns det bra mediciner mot hiv som gör att man inte utvecklar aids. Den som tar medicinerna regelbundet och på rätt sätt kan inte överföra hiv till en annan person. 

HPV är ett mycket vanligt virus som finns i många olika typer. Vissa typer av HPV kan ge könsvårtor i underlivet, så kallade kondylom. Kondylom är ofarligt och försvinner nästan alltid av sig själv men det kan ta tid. Det finns även HPV som kan ge cellförändringar, framför allt i livmoderhalsen. För att minska risken att någon drabbas av cancer i livmoderhalsen kallas därför alla kvinnor som fyllt 23 år regelbundet till gynekologisk cellprovtagning. Ett annat sätt att minska risken för cancer i vuxen ålder är att skolan erbjuder alla flickor vaccination mot HPV. Även pojkar, kvinnor och män kan vaccinera sig mot HPV. 

Vissa könssjukdomar överförs lättare än andra men det finns många sätt att ha sex på som innebär en väldigt liten risk att få en könssjukdom, till exempel att kyssa och smeka på olika delar av kroppen. Vid samlag är kondom det bästa sättet att skydda sig själv och andra. Om du haft samlag utan kondom, är det viktigt att du testar dig. Om du har frågor kring könssjukdomar eller testning, kontakta en ungdomsmottagning, STI-mottagning, barnmorskemottagning eller en vårdcentral.

 

Om filmen

I filmen om könssjukdomar får du information om sjukdomar som kan överföras genom sex, till exempel klamydia, herpes och HIV. Du får veta hur olika sjukdomar smittar, och hur du kan skydda dig genom att använda kondom. Du får också information om vart du kan vända dig för att testa om du har en könssjukdom.

Frågor att fundera på efter filmen

  1. Innehåller filmen något som du inte redan visste?
  2. Det finns många myter och fördomar om könssjukdomar. Könssjukdomar sprids inte genom kyssar, kramar, att dela mat eller använda samma toalett. Hur kan vi motverka sådana myter?
  3. Kondom skyddar mycket bra mot könssjukdomar. Hur kan man prata om säkrare sex med en partner? Finns det bra sätt att föreslå att använda kondom?

Vill du prata om filmen?

Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.

Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.

Relaterade filmer

Visa alla filmer