Kropp, hälsa och sexualitet på olika språk

Förlossning

Visa som text

RFSU informerar om förlossning

När du är gravid och förlossningen närmar sig kan det uppstå många frågor och känslor. Det finns förlossningsförberedande kurser och föräldrakurser som man kan gå på för att förbereda sig. Din barnmorskemottagning har ansvar för att du får den information och det stöd du behöver.

I Sverige föder de allra flesta på sjukhus där sjukvårdspersonal finns till hands. De flesta har även med sig någon som stöd under förlossningen. Ta reda på i förväg hur många som får vara med och fundera på vem eller vilka du vill ha med dig. Att planera hur du tar dig till sjukhuset och med vem brukar kännas tryggt. Du har även rätt till tolk under förlossningen.

Om du är könsstympad, eller omskuren som det också kallas, och ihopsydd är det bra att berätta det för din barnmorska så att en öppningsoperation kan göras innan förlossningen. Personalen är då förberedda och kan ge dig det du behöver för att känna dig trygg. Du blir inte ihopsydd efteråt. Det är olagligt i Sverige.

Förlossningen börjar oftast med värkar. När de startat så behöver du ringa till förlossningsavdelningen för att få råd om när du ska åka in till sjukhuset. Om förlossningen startar med en blödning eller att fostervattnet går ska man alltid ringa till förlossningen eller åka dit.

Oftast är man hemma de första timmarna innan man åker till förlossningen. Då är det viktigt att vila, dricka och äta så du har krafter kvar när det är dags att åka in till sjukhuset. Från den första värken kan det ta flera timmar innan värkarna blir regelbundna och kraftiga. Mellan varje värk har du en paus. En förlossning kan gå väldigt fort men den kan också ta många timmar. Första gången du föder barn kan det ta längre tid. Under hela förlossningen får du stöd av en barnmorska och annan vårdpersonal som också hjälper dig med den smärtlindring du behöver.

I vissa fall då barnet eller den gravida inte mår bra behöver man göra ett kejsarsnitt. Ett kejsarsnitt är en operation där läkaren gör ett snitt i mage och livmoder och lyfter ut barnet. Det kan vara planerat eller akut beroende på hur bråttom det är.

Under det sista skedet av förlossningen börjar barnet trycka på neråt vilket kan ge en känsla av att både vilja krysta eller knipa och hålla emot. Det inte ovanligt att du som föder börjar bli trött. Då är det viktigt med stöd, både från den du har med dig och från barnmorskan. Barnmorskan kommer att hjälpa dig att krysta på rätt sätt och hitta den bästa ställningen.

När barnet kommit ut torkas det av och läggs hud mot hud för att barnet ska känna värme och trygghet. Efter en liten stund är det dags att klippa av navelsträngen och moderkakan ska födas ut. Du blir undersökt i slidan för att upptäcka om du har fått bristningar. Vissa typer av bristningar behöver sys medan andra läker av sig själva.

Om du har frågor om din förlossning prata med din barnmorska på barnmorskemottagningen. Alla som föder barn har rätt till en trygg och säker förlossning.

Om filmen

Filmen om förlossning handlar om hur det går till när man föder barn i Sverige, från att värkarna börjar tills att barnet är fött. Du får veta hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du som är könsstympad eller omskuren kan få inför förlossningen. Du får också information om hur ett kejsarsnitt går till.

Frågor att fundera på efter filmen

  1. Vad tycker du är extra viktigt att veta om förlossning?
  2. Vissa känner sig oroliga och stressade inför sin förlossning. Vad kan det bero på? Hur kan man minska sin rädsla och stress inför en förlossning?
  3. Vad kan man göra för att känna sig så trygg som möjligt under förlossningen? Vad kan barnmorskan göra? Vad kan en partner göra?

Vill du prata om filmen?

Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.

Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.

Relaterade filmer

Visa alla filmer