Slidkransen
Visa som text
RFSU informerar om slidkransen
Det finns många myter kring mödomshinnan och oskuld, det är farliga myter som kontrollerar kvinnors sexualitet. Det finns mycket okunskap om könets anatomi som gör att dessa myter kan leva kvar.
Det finns ingen hinna som täcker slidöppningen, och som spricker när man för in något i slidan för första gången. Och det är inte sant att man alltid blöder när man har samlag för första gången. Men i vissa fall händer det att man gör det. Varför gör man då det?
Slidan och slidans öppning är väldigt elastiska. Slidöppningen består av slemhinneveck, som vi kallar slidkrans. Slidkransen sträcks ut när man för in något i slidan, och sträcks ut ordentligt om man föder barn. Slemhinnevecken kan se olika ut precis som andra kroppsdelar varierar i utseende.
Det händer ibland att det spricker i något av vecken. Då kan det uppstå en liten blödning som läker av sig själv. Utseendet på slidöppningen förändras inte. Man kan därför inte se om någon haft ett samlag eller inte.
Många är oroliga för att det ska göra ont första gången man har samlag. För att man ska njuta av sex behöver man vara upphetsad och ha lust att ha sex. Då blir slidan våt och svullen.
Om man är spänd och inte vill ha sex så kan det hända att det gör ont, skaver och uppstår sprickor som kan leda till sveda och en blödning. Då spelar det ingen roll om det är den första, andra eller hundrade gången man har samlag.
När man växer och kommer in i puberteten blir slidans öppning större och mer töjbar.
Slidan växer och förändras med åldern och den kan också bli mindre elastisk när man blir äldre.
Om man får problem med torra slemhinnor i slidan eller känner smärta vid samlag kan man söka hjälp hos en barnmorska eller läkare.
Kom ihåg att det finns många myter kring sexualitet.
Lyssna istället på din kropp eller rådfråga en barnmorska eller läkare.
Om filmen
I filmen om slidkransen får du information om hur slidans öppning ser ut. Det finns inte någon mödomshinna som täcker slidöppningen. Slidans öppning kallar vi istället slidkrans. Det är inte sant att man alltid blöder första gången man har samlag, och det går inte att se på slidan om någon haft sex eller inte.
Frågor att fundera på efter filmen
- Är det något i filmen som överraskar dig eller berör dig särskilt?
- Vad är slidkransen och var finns den? Vad behövs för att njuta av sex, och vad händer med slidan då?
- Det är inte sant att flickor och kvinnor alltid blöder första gången de har samlag. Myten om mödomshinnan är en felaktig föreställning om hur vaginan ser ut och fungerar, och används för att kontrollera kvinnors sexualitet. Vad kan vi tillsammans göra för att kvinnor ska få bestämma själva om de vill ha sex, när och med vem?
Vill du prata om filmen?
Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.
Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.