Kropp, hälsa och sexualitet på olika språk

Sexuellt våld

Visa som text

RFSU informerar om sexuellt våld

Sexuellt våld är sexuella handlingar som sker mot någons vilja. Det finns många handlingar som räknas som sexuellt våld, allt ifrån ovälkomna sexuella kommentarer eller att någon blottar sitt könsorgan, sprider sexuella bilder på internet till våldtäkt, det vill säga att genomföra ett samlag med någon som inte deltar frivilligt. Den här filmen kommer att handla om grövre sexuella övergrepp som till exempel våldtäkt.

Sexuellt våld förekommer i hela världen, i alla kulturer och i alla religioner. Det har med makt att göra, och hänger oftast samman med synen på mäns och kvinnors sexualitet. Det är ett stort samhällsproblem och ett brott mot de mänskliga rättigheterna. 

Det absolut vanligaste är att en flicka eller kvinna blir utsatt av en pojke eller man. Även i de fall där till exempel pojkar, män eller transpersoner blir utsatta, är förövaren oftast en man. 

Den vanligaste platsen att bli utsatt för sexuellt våld är i hemmet, där förövaren är någon man känner, till exempel ens partner. Det är också vanligt att man samtidigt blir utsatt för andra kränkningar som fysisk eller psykisk misshandel. Övergrepp kan ha blivit en del av vardagen där den som utsätts har vant sig vid våldet. Det kan då vara svårt att sätta ord på det man utsätts för. Även inom äktenskapet är det en våldtäkt om någon genomför ett samlag med sin partner om hon inte deltar frivilligt, och precis som med annat sexuellt våld är det straffbart i Sverige. Även barn kan utsättas för sexuella övergrepp av en familjemedlem. Det kallas för incest. 

Det händer också att man blir utsatt för övergrepp av någon man nyligen träffat, till exempel på en dejt. Många flickor och kvinnor är också rädda för att bli överfallna utomhus av någon man inte känner. Det är relativt ovanligt med överfallsvåldtäkter men rädslan finns ofta som en del av vardagen, vilket påverkar ens liv och rörelsefrihet utanför hemmet. 

När man blir utsatt för ett sexuellt övergrepp kan man reagera på många olika sätt. Kroppen kan bli helt paralyserad av skräck och det är vanligt att man inte gör motstånd eller säger nej. Kroppen kan också reagera fysiskt med att slidan kan bli våt och penis hård trots att man inte tycker om det man blir utsatt för. Att man inte gjort motstånd eller att kroppen reagerat på ett visst sätt kan kännas extra jobbigt efteråt, trots att det är mycket vanligt. 

Efter ett sexuellt övergrepp är det vanligt att man är ledsen, får ångest och känner rädsla och hopplöshet. Man kan också reagera med ilska eller förtränga övergreppet. Det är även vanligt att känna skam och ta på sig skulden för det som skett. Men det spelar ingen roll vad man har sagt eller gjort, hur man klätt sig, om man druckit alkohol, är gift med förövaren eller först sagt ja men sen ändrat sig under tiden. Ansvaret ligger alltid hos den som begått övergreppet.

För den som blivit utsatt finns hjälp att få. Du kan kontakta socialtjänsten, polisen eller en kvinnojour. För dig som är yngre kan du även vända dig till din skolsköterska, skolkurator, ungdomsmottagning eller en tjejjour. I Sverige finns också Kvinnofridslinjen som man kan ringa till för stöd. Ingen får göra något sexuellt mot dig mot din vilja. Det är olagligt i Sverige.

Om filmen

Sexuellt våld är att göra något sexuellt mot någon annans vilja, till exempel att ha sex med någon som inte vill. I filmen om sexuellt våld får du veta hur man kan reagera under och efter en våldtäkt och vart du kan vända dig om du har blivit våldtagen. Du får också information om vad den svenska lagen säger.

Frågor att fundera på efter filmen

  1. Hur upplever du filmen? Är det något som berör dig särskilt?
  2. Man måste inte ha sex med sin partner, även om man är gift. Kan det vara svårt att säga att man inte vill ha sex? Hur kan man säga och visa nej? Hur kan det kännas att själv få ett nej, och vad är bästa sättet att hantera det?
  3. Hur kan man stötta en person som varit utsatt för sexuellt våld? Var kan man få hjälp?

Vill du prata om filmen?

Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.

Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.

Relaterade filmer

Visa alla filmer