Kropp, hälsa och sexualitet på olika språk

När sex gör ont

Visa som text

RFSU informerar om när samlag gör ont

Att ha samlag ska vara skönt men det kan också göra ont. Smärtan kan kännas stickande, brännande, svidande eller som att hela området vid slidöppningen är ömt.
 
Det onda kan vara en signal på att avbryta helt för att något känns fel, eller för att man inte vill ha sex. Om sexet inte känns bra så kan också det vara en signal på att hitta ett skönare sätt att ha sex på. Kanske känns det bra att ha sex utan att ha samlag. 
 
Sex ska inte göra ont. Ändå är det många som upplever smärta. För den som inte har möjlighet att välja när, med vem eller hur man vill ha sex så är risken stor att det kommer att göra ont.
 
Smärtan kan finnas där hela tiden, bara en stund eller komma efter att man har haft sex. Många gånger beror smärtan på att man inte är tillräckligt upphetsad. Då är kroppen inte redo för samlag. Vid upphetsning så blir slidan våt och svullen och då är risken mindre att det gör ont. När man har samlag är det viktigt att känna efter och lyssna på sig själv så att man inte gör något som inte känns bra.
 
En del lever i relationer eller i äktenskap som man själv inte har valt eller har svårt att lämna. Då kan sex bli förknippat med tvång, obehag och smärta. Att tvinga någon till sex är alltid olagligt även inom äktenskapet.
 
Om man varit utsatt för våldtäkt, sexuellt övergrepp eller annat våld mot underlivet kan det bidra till smärta vid samlag. Kroppen kommer ihåg att det har gjort ont och därför kan slidan dra ihop sig redan innan man försöker föra in något. En del känner smärta bara genom att tänka på det.
 
Det finns olika orsaker till smärta vid samlag. Smärtan kan vara ytlig vid slidöppningen eller kännas djupt in i magen. Ytlig smärta kan bero på svampinfektion, könssjukdom eller någon annan hudsjukdom. Djup smärta kan bero på tarmbesvär, menssmärta eller endometrios. 
Slemhinnan kan också vara torr på grund av minskad upphetsning och lust vilket kan leda till irritation i underlivet. En del känner också obehag eller smärta när de har mens, är ledsna, är sjuka eller nyss fött barn.

Om du upplever obehag eller smärta, vänta inte med att kontakta en mottagning. Där kan du få hjälp med undersökning och olika behandlingar. Du kan också få stöd och hjälp via samtal.
 
Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet oavsett om man lever i en relation, i ett äktenskap eller om man lever själv. Det är viktigt att sex är ömsesidigt. Att själv få välja när man har sex, hur och med vem är en förutsättning för lust och njutning.

Om filmen

Filmen om när sex gör ont handlar om vad du kan göra om det gör ont att ha samlag eller sex. Du får också veta vad smärtan kan bero på, till exempel att du inte vill ha sex eller inte är tillräckligt upphetsad och våt. Det finns också sjukdomar som kan göra att det gör ont att ha sex. 

Frågor att fundera på efter filmen

  1. Vilka delar av filmen tycker du är mest intressanta och viktiga att reflektera över?
  2. Sex är mer än bara samlag. Ofta är det just samlag som gör ont. Vilka andra sätt att ha sex finns det förutom samlag? Vad finns det för hjälp att få om man har ont vid samlag?
  3. Smärta är kroppens sätt att säga att något är fel. Hur kan det kännas om ens partner säger att den får ont av samlag? Vad kan man göra som partner till någon som får ont?

Vill du prata om filmen?

Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.

Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.

Relaterade filmer

Visa alla filmer