Kropp, hälsa och sexualitet på olika språk

Abort

Visa som text

RFSU informerar om abort

Att göra abort betyder att man avbryter en graviditet. I Sverige har man enligt lagen rätt till fri abort fram till och med graviditetsvecka 18. Oavsett ålder så är det alltid den som är gravid som bestämmer om den vill göra en abort eller inte. Det kan varken ens familj eller den man blivit gravid med bestämma. Det gäller oavsett om man är gift eller inte.

Efter graviditetsvecka 18 men innan graviditetsvecka 22 kan man göra abort om man har särskilda skäl. Vårdpersonalen kan då hjälpa till med en ansökan. Graviditetsveckorna räknas från den senaste mensens första dag.

I Sverige har alla kvinnor rätt till abort. Det spelar ingen roll vilket skäl man har. Om man inte vill så behöver man inte berätta för någon annan varför man gör en abort. All vårdpersonal och alla tolkar i Sverige har tystnadsplikt. Det innebär att de inte får berätta för någon att man har gjort en abort. Om man är under 18 år så kan det vara bra att prata med sina föräldrar eller få stöd av någon annan vuxen. 

En abort kan göras på medicinsk eller kirurgisk väg. Medicinsk abort är vanligast och de allra flesta aborter görs tidigt i graviditeten. Medicinsk abort görs i två steg. Vid första besöket får man en tablett som förbereder kroppen på nästa steg i aborten. En del får en liten blödning av tabletten men det är inte farligt. Efter en till tre dagar får man komma tillbaka och få fler tabletter. Antingen får man tabletter som man sväljer, eller som förs upp i slidan. De framkallar en blödning som stöter ut graviditeten. Före graviditetsvecka 9-10 görs det här steget oftast hemma. Ibland görs det på sjukhus och då behöver man stanna i några timmar. 

Senare i graviditeten görs medicinsk abort alltid på sjukhus. Den går till på samma sätt som när man gör en medicinsk abort tidigt i graviditeten, men det andra besöket tar längre tid. Då får man stanna på sjukhuset över dagen, ibland även över natten. Medicinsk abort går att göra under hela perioden som abort är tillåten.

Kirurgisk abort är en mindre operation. Man blir oftast sövd men kan gå hem från sjukhuset samma dag. Kirurgisk abort kan man göra från ungefär vecka 7 fram till och med vecka 12.

Efter en abort är det vanligt att man blöder i upp till några veckor. Så länge man blöder eller har bruna flytningar är det bra att undvika samlag i slidan, tampong och menskopp. Det kan också vara bra att undvika att bada en tid efter, men det går bra att duscha. Om man får feber, ont i nedre delen av magen eller flytningar som luktar illa kan det vara ett tecken på infektion. Då ska man kontakta vården. Att göra abort betyder inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden.

Ganska direkt efter en abort är kroppen redo att bli gravid igen. Därför är det viktigt att börja med ett säkert preventivmedel direkt om man inte vill bli gravid. I samband med aborten får du prata med en barnmorska som kan hjälpa dig att hitta ett bra preventivmedel. Du kan också få träffa en kurator eller psykolog om du behöver någon att prata med i samband med aborten. 

Alla har rätt till fri abort och det är du själv som bestämmer.

Om filmen

Filmen om abort handlar om vad du kan göra om du är gravid men inte vill få barn. Abort betyder att man avslutar en graviditet. I Sverige har alla rätt till abort till och med vecka 18. Det går att göra abort senare, men då behöver du ha särskilda skäl. Att göra abort är inte farligt och du kan bli gravid och få barn även om har du gjort en abort tidigare i livet.

Frågor att fundera på efter filmen

  1. Är det något i filmen som är ny kunskap för dig?
  2. Vilka hinder kan det finnas för att få göra en abort?
  3. Den som vill göra abort möter ibland motstånd från omgivningen. Hur kan man stötta en person i ens närhet när den vill göra en abort?

Vill du prata om filmen?

Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.

Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.

Relaterade filmer

Visa alla filmer