Kropp, hälsa och sexualitet på olika språk

Hitta rätt i vården

Har du frågor om kroppen och sexualitet? Det finns mycket hjälp och stöd att få.

Ladda ner material

Rättigheter inom vården

Du har rätt att själv välja vilken vårdcentral som du vill gå till. Det är viktigt att du registrerar dig och väljer din vårdcentral. Om du har Bank-ID kan du boka tid hos olika kliniker via e-tjänster på 1177.

Primärvården

Primärvården är dit du först vänder dig om du har blivit sjuk. Du kan alltid ringa 1177 för råd. Primärvården består av vårdcentraler, som hjälper dig med hälsoproblem som inte är akuta. Om du är akut sjuk ska du ringa 112 eller åka till en akutmottagning på ett sjukhus.

Tystnadsplikt

Alla som jobbar inom sjukvården har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta för någon (till exempel polisen, Migrationsverket eller andra) att du har varit där.

Tolk

Om du inte pratar svenska har du rätt till tolk. Berätta att du behöver tolk när du bokar ditt besök. Om du har tid hos läkare och inte har bokat en tolk i förväg kan vårdpersonalen ringa tolkcentralen för att få en tolk på telefon. 

Asylsökande och papperslösa

Alla barn och ungdomar under 18 har rätt till sjukvård och tandvård i Sverige. Om du är över 18 år har du rätt till ”vård som inte kan anstå” även om du inte har ett personnummer. Det är mer än bara akut vård. Det är också vård vid graviditet och förlossning, abort och preventivmedelsrådgivning. Det är vårdpersonal som bedömer om du behöver vård.

  • LMA-kort. När du söker asyl i Sverige får du först ett kvitto på din ansökan och sedan ett LMA-kort från Migrationsverket. Använd LMA-kortet eller kvittot för att boka vård eller hämta mediciner.
  • Reservnummer. Om du är papperslös och inte har legitimation med personnummer får du ett reservnummer när du söker vård. Numret fungerar bara inom sjukvården. Försök att använda samma reservnummer varje gång du får vård.

Patientavgifter

Du får oftast betala en avgift när du besöker vården. Besök för gravida på barnmorskemottagningar är gratis. Undersökningar för cancer i bröst (mammografi) och livmoderhalsen (cellprovtagning) är gratis. Testning och behandling för de flesta könssjukdomar är gratis.

Viktiga telefonnummer

  • SOS Alarm för akut hjälp (ambulans): 112
  • Råd om vård och hälsa (inte akut): 1177