Kropp, hälsa och sexualitet på olika språk

Tiden efter förlossningen

Visa som text

RFSU informerar om tiden efter förlossningen

Efter en förlossning ställer kroppen om sig och många känner sig påverkade både kroppsligt och känslomässigt. Man kan känna sig både nedstämd och upprymd. Precis efter förlossningen är det bra att vara nära barnet så mycket som möjligt. Fysisk kontakt är bra för anknytningen och hjälper till att stimulera produktionen av bröstmjölk. 

Strax efter födseln brukar barnet amma för att sedan sova länge. När barnet sen vaknar är det vanligt att det vill amma mycket och ofta. Om det känns svårt med amning eller flaskmatning är det viktigt att ta hjälp.

Efter förlossningen drar livmodern ihop sig och man får eftervärkar. Det kan göra ont men är nödvändigt för att livmodern ska läka och minska blödningarna. Värktabletter lindrar smärtan. Det brukar ta ungefär fyra veckor tills såren i livmodern läkt helt och man slutar blöda. Blödningen är inte farlig men om den luktar illa eller om man får ont och feber kan det vara ett tecken på infektion i livmodern. Då ska man söka vård direkt. 

När man föder vaginalt är det vanligt att man får bristningar och små sår i underlivet som svider och kan göra ont när man kissar och bajsar. Är man öm och svullen kan en kall handduk eller något mjukt att sitta på lindra smärtan. Den som har gjort kejsarsnitt kan ha väldigt ont i magen och kring operationssåret. Trots att det gör ont är det viktigt att komma igång och röra på sig. Då läker man snabbare och minskar risken för blodpropp och förstoppning. Men undvik tunga lyft. Vila och ordentligt med vätska hjälper kroppen att återhämta sig.

Efter en förlossning är det viktigt att gå på kontroll hos en barnmorska för att bli undersökt och följa upp att allt har gått bra. Den som har allvarliga förlossningsskador som fortsätter att ge besvär ska inte vänta med att söka vård även om det är lång tid efter förlossningen. 

Både graviditet och förlossning innebär stor påfrestning på bäckenet. Om man har smärta som inte går över efter några månader behöver man söka hjälp. 

Efter förlossningen har musklerna i bäckenbotten töjts ut vilket gör att det både kan läcka urin och vara svårt att hålla tillbaka gaser. En del kan även läcka avföring. För att stärka upp bäckenbotten igen är det effektivt med regelbundna knipövningar. Slappna av i kroppen och öva på att spänna musklerna från ändtarmen och framåt mot slidan. 

Både under och efter graviditeten är det vanligt att man får hemorrojder. Hemorrojder kan behandlas med receptfria läkemedel. 

När man nyligen fött barn är det vanligt att sexlivet påverkas. För många är det en period av mindre lust. Många har ont i vulva och slida eller ont i magen efter kejsarsnitt. Känn efter hur det känns och låt kroppen läka och återhämta sig. Innan man har samlag är det viktigt att tänka på att använda preventivmedel om man inte vill bli gravid igen. 

Den som behöver rådgivning, har problem eller känner sig orolig ska söka vård direkt hos till exempel en barnmorskemottagning, gynekolog eller vårdcentral. Alla har rätt till bra vård, stöd och hjälp efter en förlossning. 

Om filmen

Tiden efter förlossningen innebär ofta en stor omställning, både fysiskt och psykiskt. I den här filmen får du veta vad som händer i kroppen efter att du fött barn, hur du kan lindra vanliga besvär och vart du kan vända dig om du får problem efter förlossningen.

Frågor att fundera på efter filmen

  1. Är det något i filmen som du tycker är extra intressant?
  2. En förlossning kan väcka många känslor, både positiva och negativa. Hur kan man bäst stötta någon som mår dåligt efter sin förlossning? Hur kan tiden efter en förlossning vara för den förälder som inte födde barnet?
  3. Det är vanligt att känna mindre sexlust ett tag efter förlossningen. Smärta, stress och trötthet kan påverka lusten. Man behöver aldrig “ställa upp” på sex om man inte har lust. Vilka känslor kan minskad lust väcka? Vad kan man göra för att vara nära sin partner utan att ha sex?

Vill du prata om filmen?

Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.

Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.

Relaterade filmer

Visa alla filmer