Mannens kön
Visa som text
RFSU informerar om pojkens och mannens kön
När man växer och kommer in i puberteten så förändras hela kroppen, även könet. Man får till exempel hår på könet, penis och pungen växer och blir större. Färgen kan bli lite mörkare.
De flesta kommer in i puberteten när de är 10-14 år men man kan komma in i puberteten tidigare eller senare. Penisen kan växa fram till att man är omkring 17 till 20 år beroende på när man kommer in i puberteten.
Utseendet på penisar skiljer sig åt - i form, färg, längd och tjocklek. Skillnaden i storlek är störst om penisen är slak. Vid stånd är storleksskillnaden mellan penisar mindre.
Penis består av tre svällkroppar som är en slags mjuk vävnad som kan fyllas med blod. Det händer när penisen får stånd och blir hård. Ollonet, som sitter längst ut på penisen, är mycket känsligt för beröring. Extra känslig är strängen som sitter under ollonet.
I pungen finns pungkulor, bitestiklar och sädesledare. Om man känner på pungkulorna kan det kännas som om de inte är helt släta. Det är för att bitestiklarna sitter vid pungkulorna.
Pungkulorna, eller testiklarna som de också heter, bildar spermier och könshormonet testosteron. Det är vanligt att pungkulorna är olika stora och att de hänger i olika höjd. Nya spermier bildas hela tiden och de tar aldrig slut oavsett hur ofta du får utlösning.
Utlösningen, som också kallas för sperma kan se olika ut. En utlösning innehåller en mängd som ungefär motsvarar en till två teskedar. Försats kommer före och gör att urinröret fuktas för att utlösningen ska komma ut lättare. När och hur mycket försats man får skiljer sig åt men det är inte samma sak som utlösning.
Förhuden skyddar ollonet, där huden är extra tunn och känslig. En del har väldigt mycket förhud medan den hos andra inte täcker hela ollonet. Om förhuden tas bort kallas det för att bli omskuren. Ibland görs ingreppet av medicinska skäl som att förhuden är för trång men framförallt görs det av tradition. I Sverige är det lagligt att omskära pojkar, men inte flickor. För det mesta går det bra att omskära, men det innebär alltid en risk att ta bort frisk vävnad. Senare i livet kan man få besvär med minskad känsel på ollonet.
För att tvätta penis och ollon drar man tillbaka förhuden och tvättar med ljummet vatten och en parfymfri olja. En gång om dagen räcker, om man tvättar oftare och använder duschtvål kan huden bli uttorkad. Då kan du få besvär med att det svider, kliar och gör ont. Om du upplever att huden är torr kan du smörja med en mjukgörande oparfymerad hudkräm.
Onani, som betyder att ha sex med sig själv, innebär att du smeker ditt kön eller andra delar på kroppen. De allra flesta onanerar och gör det för att njuta. Att onanera är inte farligt utan hjälper dig att lära känna din kropp och vad du tycker känns skönt.
Det är vanligt att någon gång ha svårt att få stånd eller behålla sitt stånd. Det kan bero på att man är stressad, orolig, kär, nervös eller att man inte har lust att ha sex. Men det kan också bero på andra saker som vissa läkemedel eller sjukdomar. Om du har svårt att få eller behålla erektionen vänta inte med att söka vård.
Att ha frågor och funderingar kring sitt kön är vanligt oavsett ålder. Om du har besvär eller känner att du behöver prata med någon kontakta en ungdomsmottagning, sex- och samlevnadsmottagning eller vårdcentral.
Om filmen
I filmen om mannens kön får du veta hur penis och pung ser ut och fungerar. Du får veta vad manlig omskärelse innebär och hur könet förändras genom livet. Du får också veta vart du kan vända dig om du har svårt att få stånd och vad det kan bero på.
Frågor att fundera på efter filmen
- Innehåller filmen något som du inte redan visste? Varför är det bra att ha kunskap om könsorganen?
- Alla kön ser olika ut, men vissa känner sig ledsna eller oroliga över att deras penis inte är tillräckligt stor. Varför är det så? Hur kan man stötta en person som känner så?
- Varför kan det vara svårt att prata om könsorgan och sexualitet? Pratar man på samma sätt om mäns och kvinnors kön?
Vill du prata om filmen?
Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.
Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.