Kropp, hälsa och sexualitet på olika språk

Hedersrelaterat förtryck och våld

Visa som text

RFSU informerar om hedersrelaterat förtryck och våld

Hedersrelaterat förtryck och våld innebär att släkt eller familjemedlemmar bestämmer över någons kropp, sexualitet och liv. Hederskultur kommer från gamla traditioner och sedvänjor där det är centralt att kvinnor och flickor är oskulder när de gifter sig. Annars anses de dra skam över familjens heder och rykte. Andra som drabbas hårt är homosexuella, bisexuella och transpersoner. 

För personer som lever med hedersnormer finns det ofta många regler att följa i vardagen. Vissa begränsas mindre medan andra begränsas och kontrolleras hårt. För många flickor minskar friheten när de kommer in i puberteten. Relationerna inom familjen förändras till att bli mer kontrollerande, förtryckande eller våldsamma. Ofta vill familjen säkerställa att dottern inte umgås eller har relationer med pojkar. Även vuxna kvinnor har regler att förhålla sig till när det kommer till relationer och sexualitet. Man är rädd att det ska gå rykten som skadar familjens ställning och status. Det kan innebära kontroll av sms, hur man klär sig, att inte få delta i fritidsaktiviteter eller att man inte får umgås med vem man vill. 

När någon bryter mot familjens regler ökar förtrycket och våldet. Hur mycket och på vilket sätt beror på vilken familj det är och vilka regler som brutits. Det kan handla om att inte få gå ut, inte få ha sin mobil, till att man blir slagen. I vissa fall kan det gå så långt att man blir bortgift, tvingas åka till föräldrarnas hemland mot sin vilja eller att någon blir dödad.

Alla i en hederskontext förhåller sig till samma normer, där förtryck och våld är närvarande och accepterat i det tysta av kollektivet. Många inom familjen är både offer och förövare på samma gång. Även om familjens överhuvud är en man, oftast pappan, deltar kvinnor aktivt i förtrycket. Mammorna ansvarar för barnens uppfostran och gör barnen något som anses vara fel kommer mamman hållas ansvarig. Hennes anseende som kvinna riskerar då att skadas och i förlängningen riskeras familjens heder. Hon kan också själv bli utsatt för hot och våld till exempel om hon inte lyckas hålla undan ryktesspridning eller själv gjort något som anses fel. 

Det är också vanligt att pojkar ska kontrollera sina systrar eller kusiner. Trots att pojkar har större frihet kan även de utsättas för förtryck och våld eller tvingas gifta sig med någon mot sin vilja. I vissa fall utsätts också föräldrar för hårt socialt tryck, från till exempel släktingar eller landsmän, att kontrollera och begränsa framför allt sina döttrar. 

Att utsättas för våld av sin egen familj är svårt. Ofta känner man sig sviken samtidigt som man vill skydda sin familj mot konsekvenserna som det kan innebära att berätta. Det kan också vara svårt att som mamma utsätta sitt barn för det man själv varit utsatt för. Den som utsätts kan pendla mellan att vilja fly och att vilja stanna kvar hos sin familj.

Att hota, tvinga eller slå någon är ett brott även om det sker inom familjen. Det finns hjälp att få. Du kan vända dig till socialtjänsten, polisen eller någon av de organisationer som ger stöd och hjälp. För dig som behöver lämna hemmet finns det särskilda skyddsboenden. I Sverige finns också Kvinnofridslinjen som man kan ringa till för stöd. Om du är ung kan du även prata med personal på skolan, ungdomsmottagningen eller en vuxen som du litar på. De kan hjälpa dig vidare om det behövs. Det är en mänsklig rättighet att själv få bestämma över sin kropp, sin sexualitet och sitt liv.

Om filmen

Filmen om heder handlar om hedersrelaterat förtryck och våld. Det är när släkt eller familjemedlemmar bestämmer över någon annans kropp, sexualitet och liv. Ibland sker det med hot, våld och tvång. Det kan innebära att man inte får ha relationer med vem man vill eller ha sex före äktenskapet. Du får också veta vad den svenska lagen säger och vart du kan vända dig för att få hjälp.

Frågor att fundera på efter filmen

  1. Är det något i filmen som du tycker är extra viktigt?
  2. Hur skiljer sig förväntningar på killar och tjejer i hederskontext? Hur kan man motverka kontroll och våld i hederns namn? Hur kan man stötta den som utsätts?
  3. Barn har rätt att besluta om sina egna liv. Tonåringar har till exempel rätt att både välja vilka de vill vara tillsammans med och ha ett privatliv. Var går gränsen för vad en förälder får bestämma om?

Vill du prata om filmen?

Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.

Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.

Relaterade filmer

Visa alla filmer