Kropp, hälsa och sexualitet på olika språk

Graviditet

Visa som text

RFSU informerar om graviditet

Man kan bli gravid om spermier kommer in i slidan dagarna runt ägglossning och om man inte samtidigt använder något preventivmedel som förhindrar en graviditet. Spermier kommer från penisen vid utlösning. Ägglossningen inträffar ungefär 14 dagar innan nästa mens.

Första tecknet på en graviditet är att mensen uteblir. Men för att veta säkert måste man ta ett graviditetstest. Det kan man exempelvis göra på en barnmorskemottagning eller köpa på ett apotek.

Den som funderar på abort rekommenderas att ta kontakt med en barnmorskemottagning eller kvinnoklinik på sjukhus så snart som möjligt.

Vill man fullfölja graviditeten och få barn rekommenderas att ta kontakt med en barnmorskemottagning. Den är gratis och man kan få hjälp med en tolk. Under besöken på barnmorskemottagningen erbjuds provtagningar och kontroller för att se till så att mamman och fostret mår bra. Man får också information om graviditeten, amning och förberedelse inför förlossningen. Exempelvis information om hur en förlossning går till, vilka sjukhus man kan föda på och om olika smärtlindringsmetoder.

Att blöda under graviditeten kan vara ett tecken på missfall, som innebär att graviditeten avbryts av sig själv och att fostret stöts ut ur kroppen innan det växt färdigt. Att få ett missfall tidigt i en graviditet är ganska vanligt. Att få missfall betyder för det mesta inte att det är något fel på kroppen. En blödning under graviditeten kan också bero på andra saker än ett missfall. Det är därför viktigt att man omedelbart söker vård.

Om det är svårt att bli gravid kan man söka hjälp från vården för att utreda vad svårigheterna består i och vilka eventuella behandlingar man kan få.

Efter en förlossning så erbjuds man stöd av barnavårdscentralen. Där följer man barnets utveckling, ger vaccinationer till barnet och ger råd till de nyblivna föräldrarna. Den födande får en uppföljning på barnmorskemottagningen. Där kan man prata om hur man mår efter förlossningen och få råd om preventivmedel. 

I Sverige har alla gravida rätt till mödravård.

Om filmen

Filmen om graviditet handlar om hur du blir gravid och vilka dagar i månaden du kan bli med barn. Du får veta vilka tecken det finns på att du är gravid, till exempel att du har ömma bröst, mår illa eller inte har fått din mens. Du får också information om vad du kan göra om du vill sluta vara gravid och göra abort.

Frågor att fundera på efter filmen

  1. Innehåller filmen något som du inte redan visste?
  2. Hur kan man må under en graviditet? Vilken typ av stöd och hjälp kan man behöva?
  3. Hur kan man känna som partner till den som är gravid?

Vill du prata om filmen?

Att prata med någon om filmen kan kännas viktigt och ge nya insikter. Kanske har du frågor och tankar som är bra att ta upp med andra istället för att bara fundera över på egen hand. Genom att dela med oss och lyssna på varandra kan vi få stöd och lära oss tillsammans.

Vill du starta en grupp och prata om filmerna? Här får du tips på hur du kan göra.

Relaterade filmer

Visa alla filmer